Zelf taugé kweken

Zelf-tauge-kweken

Zelf taugé kweken is makkelijker dan je denkt. Bij mij was het de eerste keer prima gelukt en dat gaat bij jou ook gebeuren. Het enige wat je moet weten is een paar trucjes, die ik in deze post allemaal aan je ga verklappen.

Je hoeft voor deze kweekmethode geen dure aankopen te doen, want je hergebruikt een oude verpakking.
Zo maak je je kweekbak:

1. Koop een verpakking Enkhuizer Jodekoeken (doorzichtige plastic container met paarse deksel). Haal de koeken en het papieren velletje eruit.
2. Prik met een vork gaatjes in het deksel, liefst prikken aan de binnenkant, dan komen de scherpe eindjes aan de buitenkant en dan beschadigen die de taugé later niet.
3. Klaar je is kweekset!

Zelf taugé kweken doe je zo:

1. Koop hele mungbonen (zak 500g, verkrijgbaar bij de toko). Let erop dat je geen gespleten, maar hele mungbonen koopt.
2. Vul de container met water en laat 30 gram mungbonen (niet meer dan dat) ongeveer 12u weken in de container.
3. Giet het water af en zet de container op de kop in een bakje of op een schaaltje, waarin het kan uitlekken.
4. Zet de kweekset steeds op een plek waar het volledig donker is.
5. Probeer elke dag de boontjes minstens 2 tot 3 keer per dag om te spoelen met water. Zo voorkom je bacteriegroei in je kweekset. Laat het water steeds weglopen en zet het weer op de kop, zodat de boontjes kunnen uitlekken. De groene velletjes gaan op een gegeven moment op het water drijven als je het omspoelt, je kunt ze eraf scheppen en weggooien.
6. Na slechts 5 dagen heb je een hele container vol met verse, knapperige taugé!

Hieronder zie je hoe snel de taugé groeit. De eerste foto is genomen na 1 nachtje na het weken, daarna zit er steeds één dag tussen. Op dag 5 is je container bijna vol!

Zelf-tauge-kweken-na-1-nacht

Na 1 nacht

Zelf-tauge-kweken-na-2-nachten

Na 2 nachten

Zelf-tauge-kweken-na-3-nachten

Na 3 nachten

Zelf-tauge-kweken-na-4-nachten

Na 4 nachten

Zelf-tauge-kweken-na-5-nachten

Na 5 nachten

 

 

 

 

 

 

De verse taugé is heerlijk knapperig en zit vol smaak. Lekker voor in de pindasoep of in de vegetarische Pad Thai.
Smakelijk eten!

 

Kweek nu ook alfa alfa of andere kiemgroenten in een andere makkelijk zelf te maken kweekset.

About the author

Leonie

Benieuwd wie al dit lekkers kookt, fotografeert, beschrijft en wie die leuke reisjes maakt? Nou, dat ben ik! Ik ben Leonie, eind twintig, Limburgse, foodie, vegetariër, tekstschrijver, stille ecowarrior, citytripper en gek op lezen. Neus lekker rond!

12comments
Click here to add a comment

Leave a comment: