Zelf vegetarische sushi maken (nu nóg beter!)

vegetarische-sushi

Toen de sushi-hype op gang kwam, schreef ik in 2012 al een post over vegetarische sushi. Die bleek achteraf best wel fusion, dus het was de hoogste tijd voor een update. Inmiddels heb ik alweer vaker sushi gegeten en gemaakt. Nu heb ik nóg meer ideeën voor de vulling van vegetarische sushi en probeerde ik de Californian roll.

Zelf vegetarische sushi maken? Dit heb je nodig:

• 1/2 komkommer
• potje ingelegde gember (pickled ginger)
• 1 rijpe avocado
• 1 rode paprika
• 3 eieren
• 2 tl gemengde oosterse specerijen (kurkuma, djintan, etc)
• 2 el olie om in te bakken
• 1 lente uitje
• flesje sojasaus, hartig
• 100g zeekraal
• 100g shiitake
• 5 nori vellen
• 3 el sesamzaad, geroosterd

Snijd de komkommer, de avocado, de shiitake en de paprika in lange, dunne repen. Klop de eieren los met wat Oosterse specerijen naar smaak en voeg eventueel wat zout en peper toe. Bak er een kleine omelet van in de olie. Wok de shiitake en de zeekraal beetgaar (apart). Kook de sushirijst gaar zoals aangegeven op de verpakking.

Kies uit de volgende vullingen:
– Komkommer met ingelegde gembervegetarische-sushi-2
– Avocado en rode paprika
– Omelet met lente ui
– Zeekraal en shiitake

Leg een norivel op een werkblad. Verdeel een laagje sushirijst over de bovenste helft van het vel (zie foto). Leg een reepje vulling in het midden van de rijst (in de lange weg) en begin vanaf de rijst-kant van boven naar beneden op te rollen, zó dat de vulling in het midden van de rol komt. Maak de rest van het vel waar geen rijst op zit nat en rol verder. Snijd de rollen in dikke plakken en zet recht op. Dit soort sushi heet sushi maki.

Om een California roll te maken, neem je een half nori vel en bedek je deze helemaal met een laagje rijst (goed aandrukken!). Draai het geheel om op een stukje vershoudfolie en beleg nu de lege, zwarte achterkant van de nori met een reepje vulling. Rol nu van boven naar beneden op, zodat de rijst aan de buitenkant komt. Gebruik de folie om het strak op te rollen. Snijd in dikke plakken en wentel de ronde kant door geroosterd sesamzaad.

Serveer de vegetarische sushi op een mooi groot bord met kommetje sojasaus en ingelegde gember erbij. Handig is om van de overgebleven vulling een salade te maken.

About the author

Leonie

Benieuwd wie al dit lekkers kookt, fotografeert, beschrijft en wie die leuke reisjes maakt? Nou, dat ben ik! Ik ben Leonie, eind twintig, Limburgse, foodie, vegetariër, tekstschrijver, stille ecowarrior, citytripper en gek op lezen. Neus lekker rond!

3comments
Click here to add a comment

Leave a comment: