Vegetarische Caesar salad

Vegetarische caesar salad

Follow my blog with Bloglovin

Nee, er zit geen kip in Caesar salad! Caesar salad is van zichzelf helemaal lekker vegetarisch (als je de Worcestersaus achterwege laat) en die gerookte kip is gewoon iets wat de supermarkten hebben verzonnen. Sommige mensen of restaurant doen er ansjovis doorheen. Ook niet helemaal origineel. Ik heb bewijs, tenminste… ik vertrouw mijn grote held Johannes van Dam hierin. In zijn boekje ‘Lessen van een lekkerbek’ schrijft hij dit over de Caesar salad:

“Er worden nogal wat claims gelegd over wat het origineel zou zijn, maar verder zoeken heeft geen zin: het origineel is bekend en mensen die zelfs voor mij autoriteiten zijn, zijn het allemaal met elkaar eens. De bedenker was Caesar Cardini, een Italiaanse immigrant die in de jaren twintig een aantal restaurants opende in Tijuana in Mexico, net over de grens met de VS. […] Deze salade werd vooral populair in Hollywood, en daar ging het natuurlijk snel fout. Cardini was bijvoorbeeld fel tegen het gebruik van ansjovis […] Andere olie dan Italiaanse olijfolie en andere kaas dan Parmezaanse kaas stond hij niet toe. Hij nam in 1948 zelfs patent op zijn saus.

Van Dam vervolgt met het originele recept van Cardini waar ik slechts de Worcestersaus van weg heb gelaten, aangezien hier ansjovis inzit en dus niet vegetarisch is (weten zelfs veel vegetariërs niet eens!).

Vegetarische Caesar salad

Voor 2 personen:

  • 2 romanasla’s
  • 4 eieren
  • knoflookcroutons met kruiden
  • Parmezaanse kaas
  • knoflooksaus
  • zout
  • versgemalen zwarte peper

Kook de eieren zacht in zo’n 3-4 minuten. Laat ze afkoelen in koud water. Snijd de romanasla met een kartelmes in grove repen. Schil met een dunschiller dunne plakjes van de Parmezaanse kaas. Verdeel de romanasla over twee borden, breek twee zachtgekookte eieren over de salade. Bestrooi met de schilfers Parmezaanse kaas, spuit er in lange halen knoflooksaus overheen en bestrooi met de croutons. Afmaken met wat grof gemalen zout en peper en klaar!

About the author

Leonie

Benieuwd wie al dit lekkers kookt, fotografeert, beschrijft en wie die leuke reisjes maakt? Nou, dat ben ik! Ik ben Leonie, eind twintig, Limburgse, foodie, vegetariër, tekstschrijver, stille ecowarrior, citytripper en gek op lezen. Neus lekker rond!

Leave a comment: