Vegetarisch Maastricht: Volkskeuken van het Landbouwbelang

Vegetarisch-Maastricht-Volkskeuken-van-het-Landbouwbelang-1

Deze plek om vegetarisch en zelfs veganistisch te eten in Maastricht is een echte insiderstip. Elke maandag vindt De Volkskeuken plaats in het Landbouwbelang in Maastricht. Dit is zeker een van de meest alternatieve plekjes in de regio. In een gekraakt fabriekspand, een vroegere graanopslag, is een cultural freezone gecreëerd voor muziek, kunst en cultuur. Elke maandag is er een team van vrijwilligers, ‘de Kometen’, die gelegenheid biedt aan een groep van 60 man om voor €5 een 3-gangen menu te komen eten. Het is van tevoren niet bekend wat er geserveerd zal worden, maar éen ding weet je zeker: het eten is 100% vegan én biologisch.

Op enkele minuten lopen van de Markt in Maastricht vind je het Vegetarisch-Maastricht-Volkskeuken-van-het-Landbouwbelang-2Landbouwbelang. Als je aarzelend de oprit oploopt (‘Is het wel de bedoeling dat ik hier zomaar naar binnenloop?’) kom je langs allerlei kunstwerken en woonvormen: draken van staal, een omgebouwde woonwagen en voor de liefhebbers ligt hier zelfs een geocache verstopt. Het grote bord met ‘Volkskeuken’ zal je niet snel over het hoofd zien. Het leidt je via een trap naar beneden en daarna nog drie trappen naar boven richting de eetzaal. De eetzaal zal je zeker doen denken aan je oude studentenkeuken. Een allegaartje van stoelen, tafels, lampen en kleuren. De bezoekers van de volkskeuken zijn net zo divers: studenten, hippies, muzikanten, oudgedienden en zelfs een foodblogger;)

Vegetarisch-Maastricht-Volkskeuken-van-het-Landbouwbelang-3Je haalt je tickets voor de drie gangen op en wacht tot iemand roept wanneer de eerste gang klaar is. Neem bestek en je bordje wordt door de vrijwilligers opgeschept. Onze eerste gang bestond uit een heerlijk dikke snee zonnebloempitbrood met geurige knoflookspread en een kleine salade. Nadat dit een beetje gezakt was, schrokken we op van de aankondiging van het Vegetarisch-Maastricht-Volkskeuken-van-het-Landbouwbelang-4hoofdgerecht: gebakken tempeh-reepjes in grove satésaus met roerbakgroenten, gebakken aardappeltjes en een frisse dressing. Dorst kun je lessen met een frisse Bionade, te bestellen aan de bar (1,50€ 0,33L). Eigenlijk met een al heel volle buik haalden we gang nummer drie op: boekweit(?) pannenkoekjes met chocolade- en frambozensaus en een toefje (plantaardige) slagroom toe!

Zo’n bijzonder driegangenmenu is al veel meer dan je kunt verwachten voor die schamele vijf euro, dus vergeet niet je eigen bordje en bestek af te wassen voordat deze unieke hotspot achterlaat!

About the author

Leonie

Benieuwd wie al dit lekkers kookt, fotografeert, beschrijft en wie die leuke reisjes maakt? Nou, dat ben ik! Ik ben Leonie, eind twintig, Limburgse, foodie, vegetariër, tekstschrijver, stille ecowarrior, citytripper en gek op lezen. Neus lekker rond!

Leave a comment: