Waarom rundvlees zo vervuilend is

Rundvlees vervuilend

Op de Facebook-pagina van Veggie Variation deelde ik een link van Munchies met de prikkelende titel ‘Waarom boeit het niemand dat minder vlees eten goed is voor het milieu?‘. Goeie vraag! Gelukkig waren niet al mijn volgers het hiermee eens: ‘Niemand??’. Oké wij wel, maar eigenlijk veel te weinig mensen natuurlijk.

Eén volger had de juiste #durftevragen-mentaliteit en vroeg: ‘Hoe vervuilen koeien dan nu?’. Wederom een goeie vraag met een tamelijk ingewikkeld antwoord dat ik zo eenvoudig mogelijk zal proberen uit te leggen. Komt ie:

Daarom is rundvlees dus zo vervuilend

1. Koeien: niet zo efficiënt
Eigenlijk is dit een redelijk landbouwtechnisch verhaal. Je hebt dus verschillende soorten dieren waarvan het vlees wordt gegeten. Laten we als voorbeeld nemen: koeien, varkens en kippen. Je stopt er veevoer in en dan komt er vlees uit. Maar de efficiëntie per dier verschilt, dat wil zeggen dat het ene dier meer voer nodig heeft om dezelfde hoeveelheid vlees te kunnen produceren. En drie keer raden: koeien zijn zo ongeveer de minst efficiënte landbouwdieren die bestaan. Dus heel veel voer/energie gaat ‘verloren’, want als je dat in een varken of kip had gestopt, had je er meer vlees uit gekregen (en dus bijvoorbeeld meer mensen kunnen voeden).

2. Soja als veevoer
Koeien zijn grazers. Ze eten gras. Daarom hebben ze vier magen (en niet zeven, zoals ik dacht). Toch krijgen ze soja bijgevoerd als krachtvoer, waardoor ze meer vlees produceren. Soja is slecht voor het milieu om meerdere redenen, hou je vast: sojaproductie is de grote oorzaak van de kap van het regenwoud, op de sojaplantages is vaker sprake van moderne slavernij en uitbuiting, soja wordt zwaar bespoten met bestrijdingsmiddelen, neemt ontzettend veel landbouwgrond in beslag en de monoculturen (als je telkens maar één gewas plant, soja dus) vernietigen de biodiversiteit (zorgen ervoor dat al het andere leven uitsterft op die plek). Rundvlees eten betekent soja verbruiken, met alle gevolgen van dien.

3. Verspilling van drinkwater
Drinken koeien zoveel water? Nee, het zit anders. Ik vertelde je net dat koeien zoveel voer naar binnen werken voordat ze een lapje rundvlees leveren. Al dat voer moet eerst worden verbouwd en daar is gewoon ontzettend veel water voor nodig. Als je je geen voorstelling kunt maken bij ‘ontzettend veel water’ zal ik je helpen. Bij de productie van 1 kilo rundvlees is 15.400 liter drinkwater verkwist. Dat zijn bijna 300 douchebeurten! Dus je kunt dus véél beter kiezen voor een vegaburger in plaats van een hamburger, dan korter douchen (maar hé, alle beetjes helpen!).

4. CO2 broeikasgas? Het kan veel schadelijker.
En wij ons maar druk maken om de CO2-uitstoot, terwijl runderen bij de vertering van hun voer methaangas produceren, de befaamde koeienscheten. Na de vertering komt er uit de mest nog methaangas én lachgas vrij. Klinkt allemaal grappig, scheten laten en lachgas, maar dit zijn veel sterkere broeikasgassen dan CO2! Door de ontbossing als gevolg van de sojaproductie (het veevoer) komt ook nog eens extra CO2, methaan en lachgas vrij uit de bodem. Het veetransport levert in vergelijking met deze bronnen, maar een kleine bijdrage aan het broeikaseffect.

Snap je nu waarom rundvlees eten zo vervuilend is? Leuker kan ik het niet maken, wel makkelijker. Dus doe vooral wat vrolijke vleesloze inspiratie op tussen de vele recepten van Veggie Variation!

Wat vind je van deze informatie? Weer iets wijzer geworden in het oerwoud van onze voedselproductie?

About the author

Leonie

Benieuwd wie al dit lekkers kookt, fotografeert, beschrijft en wie die leuke reisjes maakt? Nou, dat ben ik! Ik ben Leonie, eind twintig, Limburgse, foodie, vegetariër, tekstschrijver, stille ecowarrior, citytripper en gek op lezen. Neus lekker rond!

Leave a comment: