Olie om te bakken? 3 redenen vóór koolzaadolie

olie om te bakken koolzaadolie

Vaker zien mensen tijdens het koken die gele, glazen fles op mijn aanrecht staan en denken: ‘Koolzaadolie… waaat?’ Dan leg ik graag uit waarom deze olie na een uitgebreide selectie de beste olie om te bakken is. Er zijn namelijk al heel veel vetten en oliën de revue gepasseerd bij mij. Tijdens mijn studententijd begon het met goedkope zonnebloemolie. Was olijfolie niet gezonder? Over op olijfolie. Maar alles wordt zo lekker in roomboter! Lijnende vriendinnen gebruikten, vooral tijdens de hoogtijdagen van Sonja Bakker, die vage bak- en braadproducten, liefst nog light en met roombotersmaak. Toen de superfoods opkwamen was het kokosolie en niet lang daarna zocht ik een olie met een hoog rookpunt en kwam ik uit op rijstolie. Nu ben ik eruit: de beste olie om in te bakken vind ik koolzaadolie!

Koolzaadolie: beste olie om te bakken

  1. Hoog rookpunt
    Koolzaadolie heeft in vergelijking met andere oliën en vetten ene hoog rookpunt, kijk maar. Leuk, maar wat heb jij eraan? Gaat je olie of vet over zijn rookpunt, dan begint het namelijk te walmen. Smaakt niet heel lekker en er komen ook nog eens giftige stoffen vrij. Weg ermee dus! Koolzaadolie heeft dus een hoog rookpunt. Sowieso probeer ik nooit heet te bakken (nooit hoger dan standje 4 van de 6 op mijn elektrische pit).
  2. Lokale productie
    De productie van olie kan echt een hoop ellende met zich meebrengen. Voor de productie van palmolie bijvoorbeeld, worden in Indonesië al decennialang oerwouden (inclusief apen en zeldzame flora) platgebrand voor de palmolie in onze koekjes. Daar wil je als groene foodie toch niet aan meewerken. Koolzaad groeit gewoon lekker in Nederland. Dat zijn die grote geelbloeiende velden. Kan erger, toch?
  3. Glazen fles
    Verpakking is belangrijk! Jij gebruikt het misschien een maandje, maar na jouw gebruik gaat die plastic fles in ziljarden deeltjes de aarde vervuilen, vogels verstikken of onderdeel uitmaken van de plastic soep. Als je het nog niet wist: IK HAAT PLASTIC! Rijstolie is niet lokaal en kwam in een plastic fles, dus ik was erg blij met de glazen fles waar ik koolzaadolie in koop.

Welke olie om te bakken gebruik jij? En waarom? Laat een berichtje achter:)

About the author

Leonie

Benieuwd wie al dit lekkers kookt, fotografeert, beschrijft en wie die leuke reisjes maakt? Nou, dat ben ik! Ik ben Leonie, eind twintig, Limburgse, foodie, vegetariër, tekstschrijver, stille ecowarrior, citytripper en gek op lezen. Neus lekker rond!

6comments
Click here to add a comment

Leave a comment: