Lasagne met oesterzwammen en belugalinzen

Lasagne-met-oesterzwammen-en-belugalinzen-1

Tadaa! Hier is mijn vegetarisch hoofdgerecht voor het kerstdiner van 2014. Het thema is heel feestelijk: zwart-wit. Tegen traditie in bestaat deze lasagne geheel uit een witte bechamelsaus. In de lasagne zitten champignons, zwarte belugalinzen en bovenop prijken geroosterde oesterzwammen. De linzen klinken heel chique, maar je krijgt ze gewoon bij de Ekoplaza (of andere biowinkels). Ze worden ook wel het kaviaar van de armen genoemd, maar deze luxe lasagneschotel met oesterzwammen zal prijken tijdens je vegetarische kerstdiner!

Lasagne met oesterzwammen en belugalinzen

Voor 2 kleinere of 1 grote lasagneschotel:

Saus:
• 45g boter
• 60g bloem
• 1L ongezoete sojamelk (bijv. Alpro rood)
• zout
• 3 tl herbes de provence (tijm, oregano, rozemarijn)
• zwarte peper
• 500g (witte) champignons

Vulling:
• 1 pakje lasagnebladeren
• 150g belugalinzen
• 200g harde Italiaanse kaas (bijv. Pecorino of Grana Padano)
Topping:
• 150g oesterzwammen

Voor de saus:
Snijd de champignons in dunne plakjes en laat ze al omscheppend garen in een heel klein bodempje water. Ze zullen op een gegeven moment hun eigen bruine vocht loslaten. Hou dit vocht apart voor de saus. Smelt de boter en laat de bloem er al roerende zeker 5 minuten in garen. Leng al roerende aan met eerst het champignonvocht en later de sojamelk totdat er een redelijk dunne saus ontstaat. Breng deze op smaak met de kruiden en peper en zout. Voeg de champignonplakjes toe en zet apart.

Voor de vulling:
Snijd de harde kaas in dunne plakjes en kook de belugalinzen in ruim water 10 minuten voor. Giet ze af.

Leg een laagje saus op de bodem van de ovenschotel en bedek met lasagnebladeren. Leg op de lasagnebladen een laagje linzen, een paar plakjes harde kaas en een laagje saus. Herhaal met lasagnebladeren, linzen, kaas en saus. Scheur de oesterzwammen in lange stukken en verdeel deze over de bovenkant. Bak de lasagne in 35 minuten in een voorverwarmde oven van 210 graden. Serveer met een frisse salade.

About the author

Leonie

Benieuwd wie al dit lekkers kookt, fotografeert, beschrijft en wie die leuke reisjes maakt? Nou, dat ben ik! Ik ben Leonie, eind twintig, Limburgse, foodie, vegetariër, tekstschrijver, stille ecowarrior, citytripper en gek op lezen. Neus lekker rond!

Leave a comment: