Happy Italy: vegetarisch feest of toch fastfoodfabriek?

Happy Italy vegetarisch

Ik heb er één in de buurt: een Happy Italy. En het is er altijd druk, of je nou op een dinsdagmiddag of een donderdagavond komt, je zit nooit in je eentje. Het kan varieren van een gezellig geroezemoes tot wachten in een lange rij bij aankomst. Toch kom ik er geregeld, maar dat heeft een tijdje geduurd. Ik had mijn bedenkingen bij zo’n massarestaurant: is het er wel gezellig, is het eten lekker, kan ik er vegetarisch eten en is het niet gewoon een ‘Italiaanse’ McDonalds? Ik durf bijna niet te zeggen hoe vaak ik al geweest ben, maar het is niet meer op twee handen te tellen;) Dit zijn mijn ervaringen als vegetariër en foodie bij Happy Italy:

Als vegetariër bij Happy Italy

Hoewel het er groot is en je soms moet wachten in de rij, doet het niet meer zo massaal aan zodra je eenmaal zit. De inrichting is warm, gezellig en speels. Als je een plekje toegewezen hebt gekregen (je kunt niet zomaar ergens gaan zitten, maar wel je voorkeur kenbaar maken), dan komt er hopelijk snel iemand om je bestelling op te nemen. De bediening bij Happy Italy wisselt heel sterk: van ontzettend lief en vriendelijk tot ronduit bot. Dat is dus gewoon een kwestie van geluk. Zoals gebruikelijk wordt gevraagd wat je wilt drinken (irritant: er is geen drankenkaart) en of je ‘het’ al weet. De kaart is uitgebreid, dus dat antwoord is bij mij altijd nee…

Happy Italy pizzaOver de kaart bij Happy Italy ben ik echt te spreken. Aan de ene kant de pasta’s en aan de andere kant de pizza’s, lekker duidelijk. Er zijn geen tekentjes die aangeven wat vegetarisch is (jammer), maar de ingrediënten staan wel duidelijk erbij en de vegetarische keuze is reuze. En ik ❤ keuze. De gerechten zijn geordend oplopend in prijs en meestal staan de vegetarische bovenaan, die zijn doorgaans dus lekker goedkoop! Je hebt al een eenvoudige vegetarische pasta óf pizza vanaf €4,75. Over de kaart en de keuze dus niets te mekkeren:)

Als het je gelukt is om een keuze te maken (er zijn 7 vegetarische pizza’s en 9 vegetarische pasta’s, dus 16 Happy Italy pastavegetarische opties in totaal!), dan is het watertandend wachten op je bestelling. De pizza’s wisselen soms nogal eens in kwaliteit: soms héérlijk krokant afgebakken, soms nog een beetje bleek en slap. De pasta’s zijn daarentegen altijd even heerlijk. Je kiest uit vier verschillende pastasoorten: tagliatelle (mijn favoriet), penne (buisjes), fusilli (wokkels) en spaghetti. Negen van de tien keer smaakt het eten gewoon superlekker. Wat alle gerechten bij Happy Italy wel gemeen hebben: ze zijn erg vet. Van sommige pizza’s druipt het vet letterlijk af en ook de pasta’s kunnen glimmen van de olijfolie. Verrukkelijk, maar zeker geen aanrader als je wat kilo’s kwijt wilt.

Waar ik het nog niet over heb gehad, is de portiegrootte. Vooral bij de pasta’s is die echt absurd groot. Ik heb nog niemand ontmoet die de pasta op heeft gekregen en ik ken grote eters (waaronder ikzelf:)). Zeker een plus: je wordt aangemoedigd om restjes mee naar huis te nemen. Je rest(je) wordt voor je ingepakt, de pasta’s in plastic bakken, die ik thuis hergebruik. Zeker een goed antiverspillingsbeleid, maar je kunt ook gewoon wat minder geven…

Je hebt vrijwel nooit honger na een hoofdgerecht bij Happy Italy, dus raad ik je aan als je een toetje wilt, om alleen een salade te bestellen. De toetjes zijn wel erg lekker! Er is een pizza nutella (delen!) en een pizza fragola met aardbeien en stiekem wel iets te veel mascarpone. Verder natuurlijk tiramisu en chocolade- en citroentaart en ik heb alles al geprobeerd… Yum!

Happy Italy verantwoord

Nog even naar een serieuzer aspect: duurzaamheid. Ze bieden veel vegetarisch aan, wat ik erg goed vind, de doggy bag wordt een warm hart toegedragen en ze claimen zelfs gebruik te maken van Fairtrade en regionale producten, maar hoe ze hier invulling aangeven is me niet duidelijk. De logo’s die ze gebruiken komen dan ook van hun eigen grafisch ontwerper af en zijn geen officiële logo’s zoals hét Fairtrade logo, etc.. De doggy bag en de vegetarische opties doen toch vermoeden dat er iets gebeurt, maar wat precies blijft onduidelijk. Voor een fastfoodketen (vergelijk met Burger King en McDonald) is het toch een stap in de goede richting.

About the author

Leonie

Benieuwd wie al dit lekkers kookt, fotografeert, beschrijft en wie die leuke reisjes maakt? Nou, dat ben ik! Ik ben Leonie, eind twintig, Limburgse, foodie, vegetariër, tekstschrijver, stille ecowarrior, citytripper en gek op lezen. Neus lekker rond!

Leave a comment: