Deense koffiebroodjes

Deense-koffiebroodjes

Of het recept voor Deense koffiebroodjes écht uit Denemarken stamt, dat weet ik niet. Wat ik wel weet, is dat ik er bijna een hele zondag over heb gedaan om deze gebakjes te maken. Wat je nodig hebt, is geen angst voor grote hoeveelheden boter en een enorm uithoudingsvermogen. Zo prachtig als ze eruit zien, zo heerlijk smaken ze ook. Je maakt ze alleen niet even tussen de soep en de aardappelen door… Durf jij het aan?

Deense koffiebroodjes

• 250g bloem
• 175g boter op kamer temperatuur
• 30g basterdsuiker
• 1 eieren
• 1/2 tl zout
• 1 tl instant gist of 20 gram verse gist
• 100g amandelspijs
• ong. 100 ml lauwe melk
• 8 abrikozenhelften uit blik
• losgeklopt ei voor het bestrijken
• poedersuiker
• olie om in te vetten
• bloem om te bestuiven

Zeef het bloem boven een beslagkom en voeg het zout toe. Kneed er met je vingers 30g boter door. Voeg ook de gist en de basterdsuiker toe. Roer het ei erdoor en voeg zoveel melk toe totdat je een zacht deeg hebt (los verse gist op in de melk).

Vet de kom ik met wat olie en leg je deegbal erin om te rijzen totdat het volume verdubbeld is. Daarna kneed je het deeg door en rol je het uit tot een rechthoek, waarbij je de korte kant naar je toe legt. Snijd de overgebleven boter in blokjes en verdeel de HELFT van de blokjes over het bovenste tweederde deel van het deeg. Vouw nu het onderste (boterloze) deel over het middelste deel en vouw het bovenste deel naar beneden, zoals een envelop. Druk de naden aan.

Draai het deeg een kwartslag, zodat nu een naad naar je toe ligt. Rol het deeg weer uit en verdeel nu de andere helft van de boter over de bovenste twee, tweederde delen (zoals net). Vouw dicht op dezelfde manier (onderste deel op het midden, daarna bovenste deel op het midden). Pak het deeg in in cellofaan/vershoudfolie en leg een kwartier in de koelkast. Herhaal het uitrollen, omvouwen en koelen nog twee keer, waarbij je het deeg telkens een kwartslag draait.

Rol het deeg nu in 8 gelijke vierkantjes, leg 1/8e deel van het amandelspijs in het midden, vouw twee tegenovergestelde hoekjes naar het midden en leg een abrikozenhelft erop met de bolle kant naar boven. Leg de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat, leg een theedoek erover en laat nogmaals rijzen totdat het volume verdubbeld is.

Bestrijk de broodjes met het losgeklopte ei en bak ze in 15 minuten goudbruin in een voorverwarmde oven van 220 graden. Bestrooi de Deense koffiebroodjes met poedersuiker voor het serveren.

About the author

Leonie

Benieuwd wie al dit lekkers kookt, fotografeert, beschrijft en wie die leuke reisjes maakt? Nou, dat ben ik! Ik ben Leonie, eind twintig, Limburgse, foodie, vegetariër, tekstschrijver, stille ecowarrior, citytripper en gek op lezen. Neus lekker rond!

Leave a comment: