Daarom zijn peulvruchten dus zo goed!

Peulvruchten

Zeker als je Veggie Variation een beetje volgt, kan het je niet ontgaan zijn. 2016 is door de VN uitgeroepen tot het Internationale Jaar van de Peulvrucht (#IYP2016 voor de twitteraars onder ons). Dat doen ze natuurlijk niet zomaar! Dus waarom zijn die peulvruchten nou zo goed?

De dankbare doperwt
Het verbouwen van ons eten vergt veel van de aarde. We verbouwen zo ongeveer elk stukje land dat we te pakken krijgen en zijn verbaasd als er na jaren van monocultuur een uitgeputte grond achterblijft. Na dit korte, landbouwtechnische verwijt gaan we terug naar de peulvrucht, want die is heel lief voor de grond. Waar de meeste planten alleen voedingsstoffen uit de grond zuigen, bindt de peulvruchtenplant (vlinderbloemige) vruchtbaar stikstof in de grond. Daar worden het volgende gewas dat er groeit weer erg blij van (lees: meer voedsel).

De powerpeul
‘Maar waar haal je je eiwitten eigenlijk vandaan?’, aldus een van de meest irritante vragen die je hopelijk niet al te vaak als vegetariër krijgt. Nou, onder andere dus uit peulvruchten. Deze eiwitbommetjes zijn niet alleen een fantastische bron van plantaardige eiwitten, maar zitten ook nog eens boordevol vitamines, mineralen en vezels. Vind maar eens een vergelijkbaar product met zoveel powerrrrr!

Hollandse glorie
Geen avocado’s uit Chili of quinoa uit de Andes, maar gewone Hollandse bonen: dat is pas superfood. Deze dankbare planten groeien gewoon in ons kikkerklimaat. Door in Nederland geteelde bonen te eten, steun je de lokale economie en beperk je je voedselkilometers drastisch. De Hollandse bonenboer zal je dankbaar zijn!

Handig houdbaar
Peulvruchten zijn zoooo handig! Ideaal om altijd in je voorraad te hebben. Het allermakkelijkst zijn bonen uit blik of uit glas. Die zijn al gekookt, hoef je alleen af te spoelen en aan je gerecht toe te voegen. Makkelijker kan bijna niet. Je hebt ook gedroogde peulvruchten. Die kun je uren laten koken, maar het handigste is als je ze de avond van tevoren weekt in koud water. Dat scheelt minstens de helft aan kooktijd (en dus ook energie).

Ben je al overtuigd door de peulvrucht en sta je nu te trappelen om ermee aan de slag te gaan? Check mijn peulvrucht-tag voor culinaire inspiratie!

About the author

Leonie

Benieuwd wie al dit lekkers kookt, fotografeert, beschrijft en wie die leuke reisjes maakt? Nou, dat ben ik! Ik ben Leonie, eind twintig, Limburgse, foodie, vegetariër, tekstschrijver, stille ecowarrior, citytripper en gek op lezen. Neus lekker rond!

2comments
Click here to add a comment

Leave a comment: