Waarom AH chocotaart niet ‘lekker duurzaam’ is

doe maar lekker duurzaam

Veggie Variation: één en al positiviteit, gezellige vega recepten en inspiratie. Soms kom je iets tegen wat even van je hart moet. Hebben jullie al eens gehoord dat duurzaamheid een containerbegrip is? Dat betekent dat van alles ‘duurzaam’ wordt genoemd (zelfs lekker duurzaam), wat niet per se duurzaam is. Albert Heijn, Unilever en de Nationale Postcode Loterij lijken hier nu een handje aan mee te helpen.

De ‘Doe maar lekker duurzaam’-campagne

Leden van de Nationale Postcode Loterij hebben ‘m ontvangen: de cadeaukaart van de ‘Doe maar lekker duurzaam’-campagne. Aandacht voor duurzaamheid juich ik altijd toe, maar ik kreeg een exemplaar cadeau en stond met de grootste verbazing in de Albert Heijn.

De meeste producten die je met deze kaart kunt kopen zijn op z’n minst gezegd dubieus duurzaam met als exemplarisch dieptepunt: de AH chocoladetaart. Mag ik even je aandacht voor de ingrediëntenlijst van deze taart verkrijgbaar met de cadeaukaart (bereid je sowieso even voor om te scrollen):

 1. slagroom
 2. suiker
 3. water
 4. cacaomassa
 5. scharrelei
 6. magere melk
 7. tarwebloem
 8. glucosestroop
 9. cacaoboter
 10. emulgator (sojalecithine, E407, E435, E470, E471, E472b, E472e, E476, E477, E482)
 11. palmolie
 12. magere cacaopoeder
 13. tarwezetmeel
 14. varkensgelatine
 15. magere melkpoeder
 16. scharrelei-eiwitpoeder
 17. pistachenoot
 18. rijsmiddel (E450, E500)
 19. volle melkpoeder
 20. gekarameliseerde suiker
 21. dextrose
 22. maltrodextrine
 23. voedingszuur (citroenzuur, wijnsteenzuur)
 24. weipoeder
 25. lactose
 26. stabilisator (E450a)
 27. natuurlijke aroma’s
 28. natuurlijk vanillearoma
 29. verdikkingsmiddel (xanthaangom, E466)
 30. conserveermiddel (E202)
 31. zout
 32. koffie
 33. plantaardig vet (kokos, palm)
 34. glansmiddel (arabische gom, schellak)
 35. koffie-extract
 36. kleurstof (E171)
 37. tarwemoutmeel

Behalve dat we 37 ingrediënten mogen tellen, vraag ik mij af welke van deze ingrediënten duurzaamheid vertegenwoordigen? Het antwoord van Albert Heijn is dat ‘de cacao in dit product is verbouwd door UTZ gecertificeerde boeren die betere landbouwmethodes gebruiken, met respect voor mens en natuur.’ Ik juich alle stappen richting duurzaamheid toe, maar – net als naar alle duurzame keurmerken – zou je ook naar UTZ met een kritisch oog moeten kijken, zeker omdat dit keurmerk door moederbedrijf Ahold zelf in het leven is geroepen.

Verder zie ik dat er bij de bereiding van deze taart gebruik wordt gemaakt van het desastreuze palmvet, veel milieubelastende zuivelproducten, de minst duurzame vorm van eierproducten (scharrelei), pistachenoten van niet-Fairtrade oorsprong en vega-onvriendelijke ingrediënten zoals varkensgelatine en schellak. Jammer! Ik weet zeker dat dit duurzamer kan.

Dus lieve wereldverbeteraars, het moraal van dit verhaal: aandacht voor duurzaamheid is belangrijk, want we hebben alle beetjes nodig om deze wereld een stukje mooier te maken. Vergeet alleen niet om de kleine lettertjes te lezen en je eigen hersenpan te gebruiken! Succes daarmee:)

Wat vind jij van deze campagne? Wat heb jij met de cadeaukaart gekocht?

About the author

Leonie

Benieuwd wie al dit lekkers kookt, fotografeert, beschrijft en wie die leuke reisjes maakt? Nou, dat ben ik! Ik ben Leonie, eind twintig, Limburgse, foodie, vegetariër, tekstschrijver, stille ecowarrior, citytripper en gek op lezen. Neus lekker rond!

Leave a comment: