3x cranberry’s proeven op Terschelling

3x-cranberry's-proeven-op-Terschelling

Als Limburgse is het niet heel vanzelfsprekend dat je al eens voet hebt gezet op één van de Nederlandse Waddeneilanden. Met dezelfde moeite zuidwaarts ben je namelijk al half Frankrijk door… Toch is het er eindelijk van gekomen en zette ik pas geleden voet op Terschellingse bodem. Na een anderhalf uur durend boottochtje mochten we een paar dagen doorbrengen op het op één na grootste Waddeneiland. Tijd om de culinaire gewoontes hier te ontdekken.

Alles is cranberry
De eilanders, zoals inwoners van Terschelling zichzelf noemen, zijn vooral trots op één gewas dat hier op miraculeuze wijze terecht is gekomen. Hoewel de cranberry een uitheemse soort is, tiert deze struik welig op dit Waddeneiland. Hoe kan dat nou? Volgens de overlevering spoelde in 1845 hier een vat met cranberry’s aan en een strandjutter liet dit vat achter in de duinen, waarna de zaadjes in de bes ontkiemden. Of dit helemaal klopt weet niemand, maar het is een leuke anekdote. Meer interesse in cranberry’s proeven op Terschelling? Ja, ik ook. Daarom hier drie leuke plekjes waar dat kan:

 1. De Koffiemolen
  Niet te missen als je over het eiland rijdt. Midden in het dorpje 3x-cranberry's-proeven-op-Terschelling_koffiemolenFormerum staat een mooi bewaard gebleven molen waar je een lekker kopje koffie kunt drinken. Ik ging voor de ultieme cranberrybeleving: cranberrythee met een cranberrytaartje. Ook lekker leek me de zelfgemaakte cranberrykwark en de cranberrysorbet viel ook in de smaak. Er is een mooi terras, maar neem vooral een kijkje binnen. De gezellige molen hangt vol met koffiemolens en lijkt wel een klein museum.
  Formerum 6, 8894 KE Formerum  3x-cranberry's-proeven-op-Terschelling_koffiemolen2
 2. Het Wrakkenmuseum3x-cranberry's-proeven-op-Terschelling_wrakkenmuseum
  Zeker een prettig gestoord museum, dit wrakkenmuseum, waar je kennis maakt met de aangespoelde of opgedoken schatten van Terschelling. Bijzondere verhalen, gigantische scheepsrampen en een fantastische speeltuin geheel gebouwd uit aangespoeld materiaal. In het restaurant eet je een lekker broodje of heel diner, maar ook van alles met cranberry op het menu. Er is zelfs award winning cranberrygebak. Deze hotspot is leuk voor jong en oud!
  Formerum Zuid 13, 8894 KH Terschelling  3x-cranberry's-proeven-op-Terschelling_wrakkenmuseum2
 3. Lekkernijmakerij
  3x-cranberry's-proeven-op-Terschelling_lekkerbijmakerij1Ga je bijna naar huis en ben je inmiddels helemaal verliefd geworden op de cranberry? Dan wil je natuurlijk iets lekkers meenemen voor thuis of voor de thuisblijvers. Dan moet je zeker even langs bij de Lekkernijmakerij, want hier krijg je dus echt álles van cranberry’s: cranberrylikeur, cranberrywijn, cranberrykoekjes, cranberrygeurkaarsen, cranberryservies, cranberrymosterd… Hier vind je vast iets leuks voor thuis en leer je bovendien waar die weldadige cranberry allemaal goed voor is.
  Mersakkersweg 5, 8894 KX Formerum
 4. 3x-cranberry's-proeven-op-Terschelling_lekkerbijmakerij2

Weet jij nog leuke adresjes waar je cranberry’s kunt proeven op Terschelling? Laat ons meegenieten en deel je insiderstip in de comments. Dankjewel!

About the author

Leonie

Benieuwd wie al dit lekkers kookt, fotografeert, beschrijft en wie die leuke reisjes maakt? Nou, dat ben ik! Ik ben Leonie, eind twintig, Limburgse, foodie, vegetariër, tekstschrijver, stille ecowarrior, citytripper en gek op lezen. Neus lekker rond!

Leave a comment: